Angol mondatokÜzleti angol

Beszélgetés angolul – small talk and conversation starters

Történet kiemelése
  • Minél többször tesszük ki magunkat ezeknek a kellemetlen helyzeteknek, nő a gyakorlatunk, a gyakorlattal pedig nő az önbizalmunk, így egyre több(ször) merünk belemenni olyan helyzetbe, amitől eredetileg féltünk.

Mi is a small talk? Gyakran magyarul is csak így hivatkozunk rá, hiszen bizonyos kifejezéseket nem nyelvészeti szempontból nehéz lefordítani, hanem kultúrális szempontból. Az ilyen nyelvi fordulatokat reáliáknak nevezzük és a fordítási nehézséget az adja, hogy vagy hiányzik a jelenség/fogalom a célnyelvből, vagy másra vonatkozik.

A leggyakoribb példák természetesen a gasztronómiából jönnek, hiszen sokszor az alapanyagok, földrajzi elhelyezkedés, szokások határozzák meg egy nép kulináris sokszínűségét (így lesz a kürtőskalácsból chimney cake és a lángosból fried bread; az előbbinél a kinézetét próbálták leírni, az utóbbinál pedig az elkészítés módja adta a célnyelvi nevet).

A small talk kifejezést magyarul laza, könnyed csevejnek szoktuk nevezni, de aki már volt olyan helyzetben, ahol alkalmaznia kellett, tudja, hogy egyáltalán nem érzi az ember magát sem lazának sem könnyednek, miközben próbál annak tűnni (trying to seem effortless while feeling highly uncomfortable in this situation). A legfontosabb szabály, hogy legyünk udvariasak és semlegesek. Tabutémák a vallás, a politika és természetesen a pénz (jövedelem).

A könnyed csevej egyik célja, hogy a beszélgetőpartnerünknek a tudtára adjuk, hogy itt vagyunk, jelen vagyunk, kíváncsiak vagyunk rá (we are interested in what they have to say). Másik célja pedig jó benyomást kelteni a beszélgetőpartnerünkben, hogy megalapozzuk a későbbi esetlegesen „nehezebb” beszélgetést (pl. tárgyalás, állásinterjú).

Azért gondolom, hogy a small talk is egyfajta kulturálisan specifikus reália, mert bár fogalmi szinten értjük a könnyed csevej jelenséget, a két nyelv, nemzet, kultúra más-mást nevez és használ beszélgetés indítására. Íme néhány példa laza csevej típusú beszélgetésindítóra.

Beszélgetés angolul…

…koktélpartin, konferencián (szünetben)

So, where do you know the host from? – We went to the same uni, had the same major.

I love these little canapés! – Me, too! We have to ask Jenny for the recipe!

I rarely visit Szeged, but when I do, it’s always raining, I wonder why they call it the city of sunshine!

Do you go to conferences a lot? – No, unfortunately I do not, this is my second one this year.

…állásinterjún

I see you are from New England. My mom used to live there. – Oh, really? I love going back there, especially to do some leaf peep in the Fall.

Is this your first time in Budapest? – Yes, it is, but I have to admit it surpassed all my expectations.

Do you have any hobbies you would like to share with us? – Certainly! For example, I love making handmade presents for my loved ones.

I feel like I have not fully followed the dress code for the interview. – Don’t worry, it’s fine. It’s a startup after all, the are a bit more informal.

…buszmegállóban

You have a lovely dog ! Do you mind asking me the breed? – Oh no, not at all, he is a shelter dog, mixed breed. Do you have a dog yourself?

Do you think we should call the centre, seems like there has been a delay. – Yes, you’re right, let me call them.

Ha minden kötél szakad

Ha minden kötél szakad (a beszélgetőpartner érdektelen, vagy introvertált, vagy nincs közös témátok), válaszd a humort vagy a dicséretet. Egy kedves bók vagy egy jól megválasztott vicc, anekdota megalapozhatja a kellemes beszélgetést.

I love that dress, this colour really suits you! – Haven’t seen you since high school, but you haven’t aged a day!

It is such a pleasure to have finally met you – Richard has told me so much about you!

What lovely children, how old are they? – Oh, thank you! They’re 7 and 9.

Your new house looks amazing! Have you hired a decorator or is this your exquisite taste?

Vágj bele!

Az idegennyelvi helyzetekben sokszor érezzük magunkat kényelmetlenül, de az esetek többségében ez az érzés enyhül a rutinnal. Más szóval, minél többször tesszük ki magunkat ezeknek a kellemetlen helyzeteknek, annál gyakorlottabbak leszünk benne. A gyakorlattal pedig nő az önbizalmunk, így egyre többször merünk belemenni olyan helyzetbe, amitől eredetileg féltünk.

Forrás
szalaigabiszalainóribien.hu
tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb