Angol hivatalos levél

Angol hivatalos levél – megszólítások

Tudod, hogyan illik kezdeni manapság egy üzleti, hivatalos angol levelet? E-mailt írnál, vagy egy klasszikus, papír alapú levelet?

Két dologra kell igazán figyelned: a megszólításra és a név formájára.

Megmutatom példákkal, hogyan kell megszólítanod Lola Butler hölgyet és Edward West urat, ha hivatalos ügyben írsz nekik! Sőt, azt is, hogyan NE írj nekik semmiképpen, ha hivatalos kapcsolatban álltok.

A megszólítás

Dear [név], …

Ez az igazi klasszikus. Ha önéletrajzod mellé írsz levelet, vagy egyéb kifejezetten formális ügyben jársz el, ez a nyerő.

Hi [név],

Egy átlagos helyzetben, például érdeklődő e-mail írása, vagy rendszeres kapcsolattartás esetén a „hi” a megfelelő választás. Egyszerű, barátságos és közvetlen formája a hivatalos megszólításnak.

Hello [név],

Ha a „dear” túl ódivatúnak és merevnek érzed, de a „hi” túl laza, akkor a kettő között fél úton ott a „hello”. De ez ritkábban használt, így jobb, ha a „dear” és a „hi” közül választasz.

A név formája

Teljes név kiírása: ezzel akkor élj, ha nem tudod vagy nem vagy biztos abban, hogy a címzett nő vagy férfi.

 • Dear Lola Butler,
 • Dear Edward West,

Név titulussal: használd ezt a formát, ha biztosan tudod, hogy a címzetted nő vagy férfi. A titulus után csak a családi nevet írjuk ki, így:

 • Hi Ms. Butler,
 • Hi Mr. West,

Figyelem! Női címzettek esetén ne előlegezd meg a házas státuszt. Azaz ne használd a Mrs. előtagot, helyette áll a Ms., így:

 • Hi Ms. Butler,

Keresztnév használata: ha rendszeres, közvetlen kapcsolatban álltok, teljesen rendben van a keresztnevek használata. Ha valaki az előző levelét már csak a keresztnevével írta alá, az biztos jel arra, hogy használhatod a keresztnevet a megszólításhoz.

 • Hi Lola,
 • Hi Edward,

Hivatalos megszólítás – ha nem ismered a címzett nevét

Ha például az info@company.com címre írsz, és valamilyen okból egyáltalán nem találsz nevet a megszólításhoz, válaszd ezt a kezdést:

 • Greetings,

Megszólítás, ha több ember is címzett egyszerre

Ideális esetben meg tudod tenni, hogy a címzetteket a saját nevükön szólítod. Ha mégis nagy mennyiségű embernek írsz egyszerre, és nem tudsz mindenkit egyenként megszólítani (például Dear Lola and Edward,), az alábbi megszólításokat használhatod:

 • Hi there,
 • Dear All,
 • Dear Team,

A megszólítások, amelyeket sose használj hivatalos levélben

Hey! vagy Hey, [név]!

Ez abszolút informális. Ezt a megszólítást csak közeli kollégáknak, barátoknak írd.

Dear Sir or Madam! vagy To whom it may concern,

Ez egy nagyon formális, merev, személytelen megszólítás. Még mindig jobban jársz, ha név hiányában a titulust használod a megszólításhoz (például Dear Hiring Manager, ).

Good morning/afternoon/evening,

A levél címzettje egyáltalán nem biztos, hogy abban a napszakban olvassa a leveled, amikor azt te megírtad. Kerüld ezt a formát!

Ms. Butler,

Ha kizárólag nevet írsz a megszólításba, az már nem igazán megszólítás. Merev és megrovó hangnemű, ami nem passzol egy hivatalos levélbe.

Forrás
GrammarlyBusiness InsiderThe Balance Careers
tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb